9 11 A

Schriftelijke vraag:

Regelmatig worden er op de gemeenteraad goedkeuringen gevraagd voor de uitbreiding van veiligheidscamera’s. Graag hier meer uitleg over:

– Welke en hoeveel soorten camera’s zijn er in onze stad en wat is de functie voor deze verschillende camera’s?

– Worden deze bekeken en gevolgd?

– Hoeveel worden er gebruikt en hoe oud zijn deze?

– Welke camera’s worden of kunnen er niet meer gebruikt worden en hangen er nog altijd?

– Hoelang gaan camera’s mee?

Antwoord:

We hebben vaste bewakingscamera’s, mobiele (bewakings)camera’s (‘tijdelijk vaste’), ANPR-camera’s, flitspalen en camera’s voor bemande snelheidscontroles. Alle camera’s waarvan wij of de stad de beheerder zijn, werken momenteel naar behoren, alle camera’s worden gebruikt. In 2006 werden de eerste analoge bewakingscamera’s geplaatst. In 2017 werden die vervangen door digitale camera’s (veel beter beeld, mogelijkheid tot ‘inzoomen’ door hoger pixel-aantal, operationeel dus veel beter inzetbaar en nuttiger). Hoe lang ze allemaal meegaan, is zeer moeilijk aan te geven. Alles hangt samen met de technologische evoluties. Verder komen er dit najaar nog ANPR’s op de Kesselsesteenweg, Berlaarsesteenweg en Lintsesteenweg (grondgebied Lint, samenwerking met Pz Hekla) en komen er nog drie bijkomende flitspalen (Mechelsesteenweg, Hoogveldweg, Frederik Peltzerstraat). De bewakingscamera’s die vorige maandag op de gemeenteraad aan bod kwamen, moeten dus ook nog geplaatst worden. Deze camera’s staan nog niet vervat in onderstaand overzicht. Wij zijn niet de beheerder van de flitspalen op de gewestwegen (Ring, Antwerpsesteenweg, Aarschotsesteenweg). Verder zijn er nog camera’s rondom en in het commissariaat (cellen,…) die niet in onderstaand overzicht vervat zitten. De bewakingscamera’s worden dagelijks gebruikt, zowel in real time (bekijken beelden en aansturen van politieploegen/vatten daders) als voor het retroactief bekijken van beelden (voor lopende onderzoeken,…). Ook de overige camera’s (ANPR, flitspalen,…) worden dagelijks gebruikt. De mobiele camera’s worden zeer frequent ingezet bij evenementen, hotspots en bepaalde opduikende veiligheids-en leefbaarheidsproblemen (dus niet permanent). De camera’s zijn onmisbaar voor het hedendaagse politiewerk en hebben al heel wat feiten opgehelderd, overlast opgelost of beperkt en slachtoffers verder geholpen.

-BEWAKINGSCAMERA’S

vaste :

  • STADSBEWAKINGSCAMERA’s: Zijn vaste camera’s die ervoor zorgen dat het mogelijk is om toezicht te houden op een aantal hotspots, overlastplaatsen, voorkomen en oplossen van misdrijven/overlast, aansturen van politieploegen,…. Ze bieden de optie om live (‘real time’) mee te volgen, alsook om achteraf beelden na te kijken. De camera’s doen geen screening van lijsten, ze zorgen alleen voor beelden.
  • MOBIELE CAMERA’S: Dat zijn ook bewakingscamera’s, maar mobiel. Deze worden ingezet bij bv evenementen om de toeloop van volk, en de mogelijke overlast te bewaken, eveneens op hotspots, voor opduikende veiligheids-en leefbaarheidsprolemen, etc. In en rondom commissariaat: beveiliging ·ANPR CAMERA’S: Deze camera’s staan op bijna alle toegangs-/uitvalswegen van het grondgebied Lier. Zij registreren en screenen nummerplaten. Op deze manier is er toezicht op het inkomend- en uitgaand verkeer op het grondgebied van Lier. Worden gebruikt voor bestuurlijke als gerechtelijke politie (niet-verzekerd voeren, verval recht tot sturen, gerechtelijke onderzoeken, geseinde voertuigen,…). Zowel in real time (aansturen ploegen) als retroactief n.a.v. ophelderen feiten.
  • FLITS/SNELHEIDSCAMERA’s

Vaste: Deze camera’s registeren op snelheid en zijn vast (‘onbemande flitscontroles’)

o Gas 5 camera’s, beheerd door de Stad Lier

o De vaste flitscamera’s op de gewestwegen (beheerd door gewest)

mobiele:

Deze camera’s registeren op snelheid en zijn mobiel naar doel (‘bemande flitscontroles’)

 

Op de vraag: hoelang gaan camera’s mee?

Tussen de 7 en 11 jaar

 

Conclusie: Onze stad is heel goed bezig met de camera’s. Veiligheid komt op de eerste plaats!!