Euro's

Tussenkomst begroting  (186 blz.)

 

Wij gaan niet in detail treden, de hoge schuld waar onze stad in verzeild is geraakt is natuurlijk de schuld van onze bestuurders die hier in de loop van de vorige legislaturen aan zet zijn geweest. Wij kunnen zeker niet zeggen dat dit gebeurd is als een goede huisvader.

Als je in 2018 een schuld had van 83 miljoen eu, dit jaar naar een schuld gaat van 107 miljoen en in 2026 naar 121 miljoen eu zou gaan dan ben je geen goede huisvader. Dat de begroting op orde is volgens de Burgemeester dat zal wel zijn door natuurlijk de grote leningen die de begroting in evenwicht moeten houden met intresten van meer dan 2 miljoen eu en in 2024 bijna 3 miljoen eu.

Spijtig zijn de beloftes die alle legislaturen gebeuren door de meerderheid niet altijd de waarheid. Ik hoor in 2018 onze vorige Burgemeester in zijn nieuwjaar verklaring nog zeggen “ wij gaan de schuld laten zakken “

  • In de omroeper van NVA van 10 maart 2020 lezen wij ook: onze doodzieke stadskas werd kern gezond en dat betekent minder belastingen voor U.
  • In het programma boekje voor 1019 tot 2024 zou er schuld afbouw gebeuren. In 2012 had Lier een schuldenberg van 82 miljoen eu en begrotingen zwaar in het rood. Schepen Anja de Wit betaalde bijna 10% schulden af en boekte alleen maar overschotten.
  • Zelfs met deze hoge schulden moeten wij vaststellen dat er heel wat straten in slechte staat zijn achteruit geschoven worden die deze legislatuur beloofd waren. Volgens de omroeper NVA van mei 2018 werd er beloofd om meer dan 50 straten her aan te leggen en comfortabele voetpaden.
  • Ik vind niets in het MJP om het fort op te waarderen.
  • Er is niets te vinden over de ontsluiting van de Waversesteenweg – Ring en dat eigenlijk prioriteit zou moeten zijn. ( lange files alle dagen )
  • Er is ook niets te vinden over de heraanleg van de Antwerpsesteenweg met die lelijke en gevaarlijke betonnen blokken.

Ons huidig bestuur mag dan al blij zijn dat zij heel veel miljoenen binnengehaald hebben aan gasboetes en andere overtredingen deze legislatuur.

Dat ze de mogelijkheid hebben nog heel wat patrimonium te kunnen verkopen die dan ook spijtig genoeg maar 1 keer kunnen verkocht worden.

 

Conclusie:

Het volgend bestuur zal het moeilijk krijgen met zulke schuld. Er moeten veel betere keuzes gemaakt worden. Met zoveel schuld laat je geen TOL voorstelling komen die 40 000eu kost voor een uur. En zo zijn er nog heel wat voorbeelden.