Hoge Velden

Antwoord op punt 5 en 6 gemeenteraad 27 maart 2023

Voor Punt 5 en 6 zullen wij ons onthouden:

De redenen hiervoor zijn:

  • Dat heel de opdracht in handen wordt gegeven van Lyra-Lierse en deze dan ook verantwoordelijk zal zijn voor deze hele grote opdracht. Dus zij gaan offertes vragen, bekijken het lastenboek, volgen de werken op, niet alleen voor de voetbalterreinen, de cafetaria en sanitaire gedeelten, maar ook voor de bijkomende Finse piste, andere sporten, de parking, enz.. Een groot project en op de eigendom van de stad. Onze stad betaald 10.300.000€ aan subsidies naargelang de vorderingen. Voor onze partij is het niet Lyra Lierse die deze werken moeten beheren en uitvoeren, maar is dat normaal de taak van onze stad. Wat als er iets fout loopt?? Wordt dan de paraplu opengetrokken en met de vinger gewezen naar Lyra Lierse? De Schepen van sport zegt dat dit goedkoper is omdat de stad geen BTW kan aftrekken. Dit is flauwekul, dit kan evengoed in handen gegeven worden van Solag (dit is de stad) en die kunnen wel BTW terugtrekken!
  • En dan hebben wij nog de versie van LITOLIKO, geen onbekende en een medewerker van de meerderheid (VLD). Hij beweert dat na het einde van het opstalrecht van 25 jaar en na het betalen van het subsidiebedrag van 10 miljoen € er nog eens 10 miljoen € zal moeten betaald worden aan Lyra Lierse zijnde de kostprijs van het jeugdsportcomplex. Nog erger is dat LITOLIKO beweert dat de stad nog eens na het opstalrecht een pak geld zal moeten betalen om eigenaar te kunnen worden van het groot voetbalstadion. Hopelijk zal dat hier kunnen weerlegd worden, want deze informatie is belangrijk naar onze Burgers. Volgens de Schepen is dit volledig juridisch onderbouwd.
  • De hypotheek van 1.500.000€ borg voor de lening van Lyra Lierse is ook niet zonder risico voor de stad om het hoofdterrein te realiseren.
  • Dat wij ons onthouden heeft ook te maken met het lastenboek dat waarschijnlijk nog niet af is en wij niet kunnen nagaan hoe alles zal ingericht worden zoals: hoe groot is de opvang voor regenwater voor het beregenen van de terreinen, hoe worden de kunstgraspleinen onderhouden, Met korrels die kankerverwekkend zijn? Hoe worden al de pleinen ingericht, gebeurt dit met een drainagesysteem, zand, lava, enz..
  • Wij beseffen dat hier niets meer aan te veranderen zal zijn, want het zou spijtig zijn dat de werken vertraging zouden oplopen. De voetbal is in Lier al meer dan 30 jaar verwaarloosd door onze partijen die in Lier altijd het beleid hebben uitgestippeld. Zeker meer dan 15 voetbalterreinen zijn er verdwenen voor complexen die groot geld moesten opbrengen. Toch wordt onze schuld groter en de put dieper.
  • Wij zijn dus heel duidelijk niet tegen dit project, wel tegen de werkwijze. De meerderheid zal dit toch goedkeuren, dus geen probleem, maar als er iets misgaat kan niemand zeggen dat wij hiermee akkoord gingen op deze manier. Wij zullen ons dus onthouden.
  • Hopelijk zal de omgevingsvergunning er op tijd zijn, want de wegeniswerken waren al gestart zonder vergunning. Bij een Burger had het dan al lang stil gelegd geweest zijn.

Dan als laatste hebben wij ook nog een probleem met de bijkomende projecten, als de Finse pist, beachvolleybal, basket en petanque. Onze financiële toestand is niet zo rooskleurig en dan een pak geld uitgeven voor sporten die op andere plaatsen kunnen uitgevoerd worden is voor ons dan ook overbodig.

De schuld van onze stad zal op het einde van deze legislatuur meer dan 90.000.000€ bedragen.