Woonstroom

Als stadspartij vinden wij het normaal als een Burger komt met een klacht of iets waar zij geen raad mee weten en de hulp inroept van een gemeenteraadslid.

Na een telefoon te hebben gekregen van een bewoner van een sociaal appartement in de blokstraat 1 Lier ben ik ter plaatse geweest en kon ik het niet geloven wat er allemaal gaande was bij woonstroom. Dat is een organisatie die met veel belastinggeld sociale woningen en appartementen bouwt. En dat is goed, want er zijn betaalbare woningen te kort. Maar dan moeten deze ook onderhouden worden en de sociale huurders niet in de kou laten zitten. De redenering van de leidinggevende was dan ook ongepast “maar zij huren al goedkoop”. Dit is zeker geen reden om deze Burgers in ellende te laten wonen.

Voorbeelden:

  • Geen verwarming
  • Rolluik die niet omhoog gaat
  • Kranen die vastzitten
  • Behang van de muur door lek bovenbuur en wordt niet hersteld
  • Lekken en opstijgend vocht dat niet hersteld wordt, zelfs al 15 jaar lang
  • Kleine badkamers waar ook wassen en plassen gebeurt, gaan afzuiging!
  • Meer dan 5 weken keuken uitgebroken en maar wachten op nieuwe.
  • Aanrekenen bij maandelijkse huishuur, brandblussers zonder nazicht.
  • Met 36 appartementen en maar 1 gasmeter moeten huurders soms 200 tot 300Eu terugtrekken omdat dit alle maanden bij de huur komt. Het terugtrekken van dat geld duurt bijna een jaar!

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden en gebeurt overal. Wij hebben 4 verschillende sites onderzocht o.a. Blokstraat 1, Abs Herbergstraat, Herderin en Pieter Breugellaan. Overal zijn mensen die in een sociaal woning wonen en het financieel al moeilijk hebben verwaarloosd. Er zijn zelfs op het moment 3 zaken lopend, 1 bij het vredegerecht en 2 hebben een advocaat onder de arm genomen. Dit zegt genoeg.

Na het onderzoeken van deze klachten heb ik alles ondernomen om deze ongelukkige mensen te helpen, zonder resultaat. Een gesprek met bestuur woonstroom, raad van bestuur (afgevaardigde van de meerderheid gemeenteraad), gemeenteraad, Burgemeester, ombudsman, enz.

Ten einde raad hebben wij een persconferentie ondernomen en dankzij de pers is er eindelijk een beetje aan het bewegen, gelukkig!!

Conclusie:

Er is veel te weinig controle op de sociaal woningen, de bestaande appartementen van woonstroom waar de leidinggevenden die toch een mooi loon hebben hun werk niet uit voeren zoals het hoort. De controle van de raad van bestuur, ombudsman werkt niet naar behoren!